Onpahan ollut vaihtelevaa; töitä, kesävieraita, lyhyt lomaviikko, kasvivärjäyskurssi ja nyt sairaslomaa, joka jatkuu vielä ensi viikkoon. Köh, köh ja monta kertaa köh - jotain keuhkokuumeen tapaista yrittää, vahva lääkitys on meneillään.

Heinäkuun ajan ohjattavinani olleet maahanmuuttajanuoret suuntasivat elokuun myötä uusiin haasteisiin.

sekalaista%20011.jpg
Asha jatkaa suomen opintojaan täällä karhukaupungissa, Farhad muuttaa Porvooseen ammattikouluun, mielessään puualan tai lähihoitajan ammatti. Molemmat aidosti ahkeria ja eteenpäin pyrkiviä, vaikka taustalla on kovia ja traumaattisia kokemuksia. Heille toivon onnistumisia ja rohkeutta kohdata erilaisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa.

 

Pienperheemme kasvoi hetkeksi täyttämään koko asunnon, kun siskon perhe saapui kesävieraaksi. Oli ilo seurata Saaran, kakstoista vee, innostumista rukilla kehräämiseen. Hän valloitti Kromski Sonatani miltei kahdeksi viikoksi ja antoi vauhdin viedä. Lankaa syntyi siihen tahtiin, että piti Lankaluolan Marikalta hakea lisää merinotopseja.
sekalaista%20014.jpgKehrääjästä ehti kasvaa melkoinen asiantuntija, ketjukertauskin oli lastenleikkiä.   

sekalaista%20020.jpg
Tässä Saaran ihan ensimmäinen tuotos omasta merinokuituvarastostani.

 

Kansalaisopiston kehruujoukostamme osa on innostunut opiskelemaan kasvivärjäystä. Monen mutkan, sovittelun ja vastoinkäymisenkin jälkeen löysimme paikan ja yhteisen ajan toteuttaaksemme haaveemme. Useimmat taisivat olla ensikertalaisia, siksi opastajamme Marja antoi ohjeeksi varata vain pieniä lankamääriä ja muutamia värikasveja, jotta pääsisimme "hajulle" asiasta. Sovimme, että käytämme vain alunapuretusta, että saisimme esiin kullekin kasville ominaisen sävyn eikä tarvitsisi pohtia myrkkyjen joutumista luontoon. Odotukset olivat erilaisia kellanvihreitä, langat suurimmaksi osaksi omia kehruita, joitakin ostolankoja joukossa. Reseptit olivat ronskit ja rennot: paljon kasveja liossa, joita keitettiin noin tunti kutakin, lankaa puretettiin muistaakseni yhteensä reilu kilo - pieninä vyyhteinä.

Paikka oli ihanteellinen: lammen rannalle rakennettu riistamiesten maja, jonka pihalla tilava grillikatos.
sekalaista%20030.jpg

sekalaista%20035.jpg"Pääkokki" Marja nostelee ensimmäisiä värisävyjä näkyville ja kaima Pirkko innostuu tummanvihreästä vyyhdistä, joka oli alunperin luonnonharmaa.

sekalaista%20043.jpg
Lempeät, kepeät ja rauhoittavat värit; nokkosta, koivunlehteä, porkkanan naatteja, samettikukkaa, liekoa ja joitain muita muististani häipyneitä... Pienet vyyhdit kuivuivat nopeasti iltatuulessa auringon vielä lämmittäessä.

Osa porukasta jäi viettämään majalle saunailtaa, me kaiman kanssa suuntasimme kotiin. Onneksi, sillä minulla oli jo tauti muhimassa. 

sekalaista%20055.jpg
Tässä omat vaaleat suomenlampaasta kehräämäni, vasemmalta: samettikukka, koivunlehti, porkkanan naatti, nokkonen.

 

Potilasaikaa ovat sulostuttaneet mm. seuraavat:

kirjat%20001.jpg
Kun ei yhtään mitään jaksa käsillään tehdä, on korvikkeeksi selattava toisten tekemisiä. Ilun uusi neulekirja on herkku, TAITO tuo malleissaan sadonkorjuun sävyt, Haapsalun huivit löytyi omasta kirjastosta, joka palveli myös hankkimalla kaukolainana tuon upean Knitted Lace of Estonia -kirjan. Tiedä rupeanko koskaan tuommoisia neulomaan, ihailen nyt ainakin.

Vasta tänä lauantaina tartuin rukkiin ja otin värivitamiini keltaoranssin sormiini ja jaksoin vähän aikaa.

keltainen%20001.jpg

Jospa se tästä...