Kiinnostuin jo vuosi sitten Leenan blogin setukaispitseistä, mutta vain katselun tasolla. Nyt tuli halu kokeilla ihan omin sormin. Apuna oli YLEn opetusvideo ja Leenan blogin sivut.

Sain ensimmäisen testitilkun tehdyksi ja sen myötä heräsi kysymyksiä. Päätin lähettää Leenalle sähköpostia ja pyytää neuvoa ja opastusta. Sain pikavastauksen, hyviä kuvia ja ohjeita; niiden avulla oli kätevä jatkaa kokeiluja.

Aika hyvin sain ideasta kiinni, oli mukavan joutuisaa  pitkästä aikaa virkata tiheiden neuleiden jälkeen. Värin vaihdot mietityttivät ja tuumin, että olisi hyvä jos voisi puhellen selvittää muutamia asioita.

Olisikohan Leenalla skype-osoite? Olihan hänellä ja niinpä juttelimme tänään iltapäivällä ihan kasvotusten – ensimmäistä kertaa! Mukavaa, ihmeellistä ja hauskaa viettää aikaa sillä tavalla. Leena näytti piponsa ja selvitti eri väristen lankojen liittämistapoja, pohdimme mikä merkitys langan paksuudella tai materiaalilla on. Minäkin esittelin testitilkkuni: 

1272643932_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vihreä-valkoinen on ensimmäinen testikappale, lankana ohut kaksinkertainen Pirkka-lanka, koukkuna muistaakseni kakkonen. Pieni puna-kelta-valkea oli helppo virkata, en vaan ole tyytyväinen yläreunan muhkuroihin (langan värien vaihdot eivät onnistuneet). Siinä ja seuraavassa puna-valkeassa on ohut kertaamaton raanulanka. Se on Leenan mukaan paras, samanlaatuista on perinteisissä setupitseissäkin. Harmaa-puna-lilassa kokeilin merseroitua puuvillalankaa ja vaihdoin koukuksi 1,5. Lankojen päättelyt tehdään siis työn aikana; viimeistelyyn ei jää  monia pujoteltavia.

Vajaa tunti kului meiltä huomaamatta, ei haitannut vaikka ääni pätki ja välillä puhuimme toistemme päälle. Mikä parasta - ilman minuuttitaksaa!

Leena selvitti vinoraitaisen mallin reunuskuvion "marjojen" tekoa ja jätti sen kotitehtäväksi. Tässä tulos:

1272643968_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mielikuvitus taitaa olla rajana kun miettii mihin kaikkeen näitä voi soveltaa. Vanha tai kutistunut villapaita uudistuu pitsiraidoilla, ne somistavat myssyjä tai ne voi virkata pääpannoiksi. Puuvillaisilla saa koristeita ja reunuksia kesäasuihin tai sisustustekstiileihin.

Kiitos vielä Leenalle innostavasta ja havainnollisesta opetustuokiosta!